piramida, niby tak ale z drugiej strony do 17" musisz dokupić opony a 18stki chyba masz, no chyba że też chcesz zmieniać, zresztą Twoja sprawa
Sprzedaż przez internet - własna działalność - co potrzebne
Zwiń
X
-
Sprzedaż przez internet - własna działalność - co potrzebne
Witam wszystkich,
chciałbym rozpocząć sprzedaż elementów metalowych wycinanych za pomocą lasera oraz wody przez internet (Alledrogo itp.). Elementy kupowane byłyby od firmy, która posiada do tego celu odpowiednie urządzenia, po mojej stronie pozostałoby rysowanie tych detali plus sprzedaż przez internet. Jestem zatrudniony na umowę o pracę na czas nieokreślony, ta sprzedaż byłaby dodatkowym źródłem dochodów (niewielkich, miesięczny dochód około 500 zł - przynajmniej na początku).
Pytanie z mojej strony do osób, które miały bądź mają z taką działalnością do czynienia: co potrzebuję, żeby móc sprzedawać? Rozumiem, że muszę założyć działalność gospodarczą, ale w jaki sposób się rozliczać, czy potrzebuję kasę fiskalną itp.?
-
-
Jak pracujesz już to chyba do kosztów dochodzi jakaś część ZUSu (nie jest to dużo, ale się lepiej upewnij, bo jak każą zapłacić z 200zł to zostanie tylko 300 zarobku)
Musisz przeliczyć jaki sposób rozliczania będzie najodpowiedniejszy - ryczałt, karta podatkowa (tu płacić podatek od przychodu co miesiąc czyli od tych "500zł) lub podatkowa księga przychodów i rozchodów (trochę więcej papierów, ale wciągasz sobie np. auto na firmę i masz spokój z podatkiem na długi czas, bo tu płacisz podatek od dochodu)
Pomyśl jeszcze nad VATem, wystawiasz faktury, ale też wszystko kupujesz na nie (pamiętaj zakładając działalność by wpisać jak najwięcej kodów PKD, wtedy można brać faktury na dużoooo rzeczy
No i przy takich dochodach zastanów się w ogóle czy nie lepiej zajmować się tym bez działalności ( w każdym razie na początku zanim się to nie rozkręci)
Komentarz
-
-
załóż normalną działalność, wybierz opodatkowanie klasyczne czyli księgo przychodów i rozchodów
zus będziesz płacił tylko zdrowotny ok. 250 zł, który i tak prawie w całości będziesz odliczał od podatku
kasę lub drukarkę musisz mieć od jakichś obrotów, więc na początku nie
ale warto wziąć urządzenie fisklane, bo dla nowej firmy jest 50% odliczenia ceny urządzenia
[ Dodano: Wto 23 Sie, 11 12:28 ]
Zamieszczone przez trooperzarobisz czy nie zarobisz musisz płacić ok 700 zł miesięcznie za prowadzenie->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
->Superb 2FL CFGB DSG 4x4 Platinum+
poprzednie modele:
->O2FL CFHC DSG Elegance+ 2016-2020
->O2 BKC+ARL 4x4 Adventure+ 2010-2016
O1FL ASV Ambiente Ice 2003-2010 VW Golf 3 AAZ Classic 2000-2003
Komentarz
-
-
Dzięki wszystkim za info. Z waszych wypowiedzi wynika, że koszty prowadzenia zamkną się w opłacie ca 200 zł za składkę ubezpieczenia zdrowotnego, która i tak zwracana jest prawie w całości plus ewentualne opłaty komuś, kto prowadziłby mi "księgowość". Czyli koszty nieduże a można sobie trochę zakupów wrzucić w koszty.
Komentarz
-
-
Witam,
Mam nadzieje, ze autor nie bedzie mial mi za zle ze podepne sie z moimi pytaniami, bo sprawa praktycznie identyczna
Tyle, ze ja chce otworzyc dzialalnosc elektryczna Takze jestem zatrudniony na umowe o prace na czas nieokreslony, a ze firma wysyla nas na szkolenia SEP, wpadlem na pomysl zeby dodatkowo zrobic sobie kilka innych kursow i zajac sie tym w ramach dorabiania na wlasnym.
Ja jeszcze nie robilem estymacji przelywu pienieznego, wiec ciezko powiedziec cos o prognozowanych zarobkach.
Nigdy nie mialem wlasnej firmy (ale zawsze o niej marzylem ), wiec wybaczcie jesli moje pytania wydadza sie glupie.
1. Ile trwa zalozenie wlasnej firmy?
2. Czy w moim przypadku mozna rozroznic jakies typy dzialalnosci gospodarczej, czy moze to byc po prostu "jednoosobowa dzialalnosc gospodarcza"?
3. Jesli nie planuje sie jakiegos wielkiego natloku pracy, to warto sie bawic w ksiegowa? Moze lepiej i latwiej robic to samemu?
4. Bialy napisales
Zamieszczone przez BialyMusisz przeliczyć jaki sposób rozliczania będzie najodpowiedniejszy - ryczałt, karta podatkowa (tu płacić podatek od przychodu co miesiąc czyli od tych "500zł) lub podatkowa księga przychodów i rozchodów (trochę więcej papierów, ale wciągasz sobie np. auto na firmę i masz spokój z podatkiem na długi czas, bo tu płacisz podatek od dochodu)
Pomyśl jeszcze nad VATem, wystawiasz faktury, ale też wszystko kupujesz na nie (pamiętaj zakładając działalność by wpisać jak najwięcej kodów PKD, wtedy można brać faktury na dużoooo rzeczy
5. Krzynol napisales:
Zamieszczone przez krzynolzus będziesz płacił tylko zdrowotny ok. 250 zł, który i tak prawie w całości będziesz odliczał od podatku
b) Dlaczego takie cos mozna odliczyc?
c) Czy jest to mozliwe w kazdym podanym wyzej sposobie rozliczania?
d) Ile wowczas normalnie trzeba bedzie placic tej skladki?
e) Kiedy nastepuje zwrot?
6. Zalozmy ze prowadze firme i niestety jest lipa z klientami. Nie moge ich znalezc, ale np. jezdze, dzwonie i odbywam rozne biznesowe spotkania w kraju, celem pozyskania zlecen. Jesli wrzucalbym cos takiego w koszty uzyskania przychodu, to jak dlugo mozna tak ciagnac bez uzyskiwania dochodu, a generujac tylko koszta i upominajac sie o zwroty?
7. Czy aktualnie sa jakies ulgi przy zakladaniu dzialalnosci gospodarczej, na ktore moglbym sie zalapac?
8. Czy sa mozliwosci skorzystania z jakis form dofinansowania / bezzwrotnych kredytow na zalozenie firmy?
Dzieki bardzo za odpowiedzi :szeroki_usmiechVW Golf VI 1.4TSI 122KM Highline
VW Passat B8 2.0TDI 190KM Highline
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez idas6. Zalozmy ze prowadze firme i niestety jest lipa z klientami. Nie moge ich znalezc, ale np. jezdze, dzwonie i odbywam rozne biznesowe spotkania w kraju, celem pozyskania zlecen. Jesli wrzucalbym cos takiego w koszty uzyskania przychodu, to jak dlugo mozna tak ciagnac bez uzyskiwania dochodu, a generujac tylko koszta i upominajac sie o zwroty?
poza tym masz tyle pytań.... zajrzyj na podatki.pl i tam są tematy o otwieraniu działalności->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
->Superb 2FL CFGB DSG 4x4 Platinum+
poprzednie modele:
->O2FL CFHC DSG Elegance+ 2016-2020
->O2 BKC+ARL 4x4 Adventure+ 2010-2016
O1FL ASV Ambiente Ice 2003-2010 VW Golf 3 AAZ Classic 2000-2003
Komentarz
-
Komentarz